Pölder Sport - Längdskidor, Rullskidor, Skidkläder
 
KUNDSUPPORT 0380 - 80 000
 
Alla vardagar 09 - 18
Totalt 0:-
Läs mer om Pölder Sport och Trygg E-handel
Du är här: Hem » Köpguider » Längdstavar

Köpguider

Vilken längdstav ska jag välja?

Det finns en mängd olika tillverkare av längdstavar och alla har flera modeller i olika prisklasser. Vi går igenom hur en längdstav ser ut, vad som skiljer dem åt och vad du ska välja.

En stav för längdåkning består av följande delar:
  • Rör - Själva längdstaven, är tillverkad i aluminium, glasfiber, kombination av glasfiber och kolfiber eller bara kolfiber.
  • Truga - Sitter längst ned på längdstaven. Skål med en spets som ger dig bra grepp i snön. Ju mindre truga desto bättre pendel. Är snön lös krävs en större truga annars sjunker du igenom.
  • Handtag - Oftast av plast/gummi, kork eller en kombination av dessa. Plast/gummi är mest slitstarkt, men det är betydligt skönare och varmare med korkhandtag.
  • Handrem - På billiga längdstavar sitter en standardrem för att du inte skall tappa staven. På stavar för motionären och vasaloppsåkaren sitter det control-remmar (C-remmar). Dessa gör att du "sitter fast" och får mycket bra kontroll över stavarna. Ett måste för vasaloppsåkaren.
En längdstav för rullskidåkning ser likadan ut förutom att trugan är utbytt mot en rullholk (mer hållbar spets och utan "skål")
Vilket märke på längdstaven du väljer är mest en fråga om tycke och smak. De märken du hittar hos oss håller alla hög kvalitet och är väl beprövade. 
Som du säkert sett finns det längdstavar i alla prislägen, från 200kr upp till strax under 4000kr. Det man eftersträvar är att ha så styva och lätta stavar som möjligt för att få bra flyt i åkningen. Ju styvare längdstav desto mindre kraftförlust när du stakar.
Ett enkelt svar när du undrar vilka stavar du ska köpa är "Köp så bra längdstavar som din budget tillåter". Det är ett bra riktmärke, men du måste givetvis också väga in hur mycket du kommer åka.

Längdstavar kommer i olika material

  • Aluminium - Tåliga rör men inte speciellt styva. Oftast med enklare handtag och rem. Perfekt för söndagsåkaren, men motionären bör gå på något bättre stav.
  • Komposit - Längdstavar i en kombination av glasfiber och kolfiber. Här hittar vi "Vasaloppsmodeller" från i princip alla tillverkare. C-rem och korkhandtag sitter som oftast på dessa rör. För att inte få de mjukaste stavarna bör du välja i prisläge mellan 600-1000kr. Det räcker för den normale Vpasaloppsåkaren eller motionären.
  • 100% Kolfiber - De styvaste, lättaste men också dyraste längdstavarna. Dessa väljer du om du är kräsen eller söker bästa utrustningen. Prislägen finns från 1000:- och uppåt. Ju dyrare desto bättre kvalitet på rörets konstruktion och kolfiber. Dessa stavar är mycket starka, men blir ömtåliga om du får hack och slag på dem. Kolfiberstavar finns ofta att köpa i rålängd, dvs du kan beställa staven i valfri längd - vi monterar.
Tänk på att ju längre längdstavarna är, desto mer böjer de sig vid belastning. Du kan därför välja en billigare stav om du är kort. Är du lång måste du gå på en lite dyrare stav för att få samma styvhet.
Det finns egentligen inget rätt eller fel när det gäller längd på längdstavar, bara rekommendationer. Har du inte åkt längdskidor tidigare ska du hålla dig till rekommendationerna. Det är svårt att åka med för korta eller för långa stavar och du får ingen bra upplevelse i spåret. 

För klassisk åkning bör du ha stavar som är ca 30cm kortare än din kroppslängd (för juniorer ca 25cm).
För skate bör du ha stavar som är ca 20cm kortare än din kroppslängd (för juniorer ca 15cm).

Lagom är bäst. Kör hellre med något korta längdstavar än för långa. Vill du ändå åka med längre stavar bör du testa detta först innan du köper.

Här hittar du alla våra längdstavar

Kampanjvaror!

Odlo Set Stryn Herr Blue Jewel

1 499:-

Odlo Set Stryn Dam Sangria

1 499:-

Salomon Momentum Set Herr

1 529:-
(Ord. pris: 1 699:-)

Salomon Momentum Set Dam

1 529:-
(Ord. pris: 1 699:-)

Mest köpta!

Swenor Hybrid Carbon...

599:-

Atomic Redster WC Cl...

1 999:-
(Ord. pris: 2 799:-)

Swix Burk Original

90:-

Craft Prime Logo Tee...

199:-

Alpina ECL PRO KLIPP...

1 899:-
(Ord. pris: 2 499:-)

Craft Greatness Boxe...

179:-

Exel Centra med Susp...

559:-
(Ord. pris: 699:-)
 

Populära avdelningar

Populära Varumärken

Kundsupport

Följ oss gärna